4 mei Nationale Jongerenherdenking in Rotterdam

Op 4 mei 2018 vindt in Rotterdam (maar ook in Roosendaal en Amsterdam) de tweede editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats als verrijking van de vele herdenkingen die op 4 mei in het hele land plaatsvinden. Uit het recent gepubliceerde ‘Nationaal Vrijheidsonderzoek 2018’, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, blijkt dat jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar het minst betrokken zijn bij de herdenking op 4 mei. Juist hierom startten Jeugdtheater Hofplein en Luxor Theater Rotterdam vorig jaar met de Nationale Jongerenherdenking, een herdenking voor en door jongeren (vanaf 10 jaar) om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden en hen meer te betrekken.

Een bevlogen jongerenredactie ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma per stad uit. In alle drie de steden zijn diverse optredens van jongeren uit de regio, is er een wensmuur waar bezoekers een boodschap achter kunnen laten en wordt de twee minuten stilte voorafgegaan door een interactieve compositie van The Smartphone Orchestra, die de plek van het traditionele Taptoe-signaal invult.

Rotterdam

Vanaf 18.00 uur worden inwoners van Rotterdam uitgenodigd om een lichtje aan te steken bij het Joods Kindermonument. Deze lichtjes vormen samen een lichtjesmonument ter nagedachtenis aan de 686 kinderen die in Rotterdam zijn gedeporteerd en omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het nieuwe Luxor Theater vindt voor de tweede maal de Nationale Jongerenherdenking plaats. Ook dit jaar zijn er diverse activiteiten in de foyer van het theater met het thema ‘oorlog en verzet’. SpangaS-acteurs en tweelingbroers Jasper en Marius Gottlieb presenteren het programma in Rotterdam. De Rotterdamse rapper Jairzinho (bekend van hits als ‘Tempo’) en Spoken Word-artiesten als Stryder, M. en Lisa Elma treden op. Om 21.00 uur beleeft de voorstelling ‘Wij/Zij’ haar Nederlandse première. ‘Wij/Zij’ is een ontroerende en fysieke theatervoorstelling waarin de logica van jonge mensen tegenover de blik van volwassenen wordt geplaatst, die wereldwijd lovende kritieken ontving.

 

Bekijk hieronder de aftermovie van de Nationale Jongerenherdenking van 2017:

Reserveren

Met een donatie van €5 kan iedereen het gehele programma en de voorstelling bijwonen én ‘samen de oorlog uit een kind halen’ ondersteunen, want de opbrengst van deze herdenking gaat volledig naar War Child. Reserveren via www.luxortheater.nl. Ga voor meer informatie naar https://nationalejongerenherdenking.nl/ en zet jezelf aanwezig op het Facebookevent.

 

Jairzinho nodight je uit voor Nationale Jongerenherdenking:

Share
Voor en door Meiden