Podcast: Play in new window | Download (Duration: 49:58 — 68.7MB) | Embed
Subscribe: Spotify | TuneIn | RSS | More
Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, zitten de meeste van ons hele dagen thuis. In gezinnen waar de thuissituatie al kwetsbaar was, kunnen de gemoederen hoog oplopen en escaleren in fysiek en/of psychisch geweld. Hoe kunnen we slachtoffers van huiselijk geweld in deze tijd van social distancing het beste helpen? Dat bespreken we in deze nieuwe Chicks And The City podcast aflevering met Saadia Daouairi van Stichting Dona Daria. Ook bellen we met Amina Hussen, de powervrouw achter Stichting Krachtvrouwen Oude Westen in Rotterdam.
Wereldwijd is er sinds de lockdown een grote toename van huiselijk geweld vastgesteld. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 1 op de 3 vrouwen in de wereld te maken met fysiek of seksueel geweld, meestal gepleegd door hun partner (bron: NOS.nl).
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres maakt zich dan ook grote zorgen. Hij roept landen op in actie te komen en wil dat de aanpak van partnermishandeling een belangrijk onderdeel wordt bij de bestrijding van het coronavirus. “We weten dat lockdowns en quarantaines essentieel zijn om corona te bestrijden, maar daardoor kunnen vrouwen vast komen te zitten met gewelddadige partners”, aldus secretaris-generaal Guterres (bron: NOS.nl).
‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’
In Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe landelijke campagne gestart tegen huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ stimuleert deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld. De nieuwe landelijke campagne richt zich voornamelijk op de eerste belangrijke stap die mensen kunnen maken: erover praten of om advies vragen. Er is ook een speciale campagne website ingericht. Op de website ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl kunnen mensen concrete tips en adviezen vinden over wat zij kunnen doen bij onder andere partnermishandeling (bron: Rijksoverheid)
De podcast
In deze podcast aflevering praten wij met Saadia Daouairi onder andere over het zichtbaar maken van huiselijk geweld tijdens deze coronatijd. Ook bespreken we hoe we slachtoffers het beste kunnen helpen. Als projectleider bij Stiching Dona Daria verbindt Saadia verschillende gemeenschappen met elkaar en houdt zij zich onder meer bezig met bewustwording rondom geweld tegen vrouwen.
“We zien dat Huiselijk geweld één van de grootste problemen is van veel gezinnen”, vertelt Saadia. Het kan iedereen treffen en discrimineert niet naar sociaal- economisch klasse, geloofsovertuiging of ethnische afkomst.
Vrouwen vormen de grootste slachtoffergroep van huiselijk geweld. Ze zoeken vaak geen hulp en raken in een geweldspiraal waar zij slecht uit wegkomen.
Hoe helpt Dona Daria? “We ondersteunen daarbij de sleutelpersonen die direct contacten hebben met de vrouwen/meiden. Vervolgens voeren we gesprekken met de slachtoffers en verwijzen door naar meldpunt Veilig Thuis en gespecialiseerde hulp. We geven trainingen en hopen we vrouwen te empoweren om eigen keuzes te maken”, vertelt Saadia.
Stichting Dona Daria
Stichting Dona Daria Dona geeft al jaren cursussen in de wijken van Rotterdam voor vrouwen, jongeren en mannen. De organisatie is al ruim 10 jaar hét aanspreekpunt als het gaat om onderwerpen als inclusie en emancipatie. Door het organiseren van workshops en conferenties, het uitgeven van verschillende publicaties en het realiseren van diverse bewustwordingscampagnes heeft Dona Daria thema’s zoals huiselijk geweld, economische zelfstandigheid, vaderschap en ‘verborgen vrouwen’ zichtbaar kunnen agenderen. De dialoogtafels ’Stop Geweld Tegen Vrouwen’ is een goed voorbeeld van een Dona Daria-project. Met de dialoogtafels wil de organisatie samen met samenwerkingspartners het toenemende geweld tegen vrouwen op de kaart zetten en bespreekbaar maken. Zo’n dialoogtafel maakt problemen en knelpunten inzichtelijk. Daarnaast gaat Dona Daria ook aan de slag met de ideeën en oplossingen die ter plekke door de deelnemers worden bedacht.
Stichting Krachtvrouwen Oude Westen
Ook bellen we met Amina Hussen, de powervrouw achter Stichting Krachtvrouwen Oude Westen. De krachtvrouwen helpen bij sociale en maatschappelijke problemen zoals armoede, taalachterstand, eenzaamheid en isolement. Daarnaast doorbreken ze (culturele en maatschappelijke) taboes en bemiddelen bij conflicten thuis of met instanties. Inmiddels zijn er meer dan 300 krachtvrouwen.
Voor de coronacrisis ontving Krachtvrouwen Oude Westen op een dag zo’n honderden vrouwen. Door de huidige coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om hen te ontvangen. Dat baart Amina grote zorgen. “Ik heb zeven groepen op WhatsApp met in iedere groep zo’n zeventig vrouwen. Iedere avond stuur ik een video waarin ik ze vertel dat ze niet alleen zijn. Dat ze moeten volhouden en dat het goedkomt. Dat onderlinge contact is heel belangrijk. Daarnaast kunnen ze me altijd bellen als ze vragen of iets nodig hebben”, vertelt ze in een interview aan het Algemeen Dagblad. Amina is ook al aan het nadenken over hoe ze straks met de stichting de vrouwen kan ontvangen op anderhalve meter afstand!
Lees hier het volledige interview van Amina Hussen met Algemeen Dagblad Rotterdam.
Kijk elke woensdag van 19:00 tot 20:00 uur live mee op onze Facebookpagina. De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein!
Foto header by Sydney Sims via Unsplash