Podcast: Play in new window | Download (Duration: 42:04 — 57.9MB) | Embed
Subscribe: Spotify | TuneIn | RSS | More
Na een korte zomerstop zijn je favoriete radiochicks terug met gloednieuwe podcast afleveringen! Daarnaast zijn we ook weer te vinden op de jongerenvloer in de centrale Bibliotheek Rotterdam. You know what that means right…dat je de show weer live kunt bijwonen! Whoop Whoop. Op woensdag 9 september trappen we dan ook af met een bijzondere show. In deze nieuwe aflevering besteden we aandacht aan laaggeletterdheid. Want wist je dat er in Nederland 2,5 miljoen mensen (van 16 jaar en ouder) zijn die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen?
De week van 7 t/m 13 september staat volledig in het teken van de Week van Lezen en Schrijven. In die week vraagt de Stichting Lezen en Schrijven samen met partners als verschillende gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen, scholen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland. Uit schaamte durven laaggeletterden vaak geen hulp te zoeken.
Voor meer dan de helft van de groep laaggeletterden is het Nederlands de moedertaal. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/ of rekenen en digitale vaardigheden (de computer/ smartphone). Dit alles kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven. Zo kan het lastig zijn om een baan te vinden. Ook het invullen van formulieren of het lezen van straatnaamborden kan voor moeilijkheden zorgen. Verder kan het ook lastiger zijn om gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan alle informatie rondom het Corona virus.
De podcast
In de week van Lezen en Schrijven willen we met onze podcast graag meer aandacht besteden aan laaggeletterdheid. Door er openlijk over te praten, kunnen we het uit de taboesfeer halen. Dit doen wij uiteraard niet alleen! Te gast zijn Nevin Muratoglu en Annabel de Kruif.
Nevin Muratoglu werkt als beleidsadviseur Taal bij de gemeente Rotterdam. De stad telt bijna 100.000 volwassen laaggeletterden. Samen met haar collega’s zet zij zich in om de taalvaardigheid van Rotterdammers te verbeteren door middel van taalcursussen. “Het is van belang dat we ons met elkaar inzetten om laaggeletterde Rotterdammers te helpen om hun vaardigheden te verbeteren”, vertelt Nevin.
Annabel de Kruif is 25 jaar oud en volgt in Rotterdam de opleiding Social Work. Dankzij haar opleiding is zij in contact gekomen met Stichting Mano. Als onderdeel van haar stage bij deze stichting is zij bij de Voorleesexpres als vrijwilliger (later ook als coördinator) aan de slag gegaan. De Voorleesexpress is één van de vele projecten die Stichting Mano begeleidt.
“Ik heb ondertussen al een aantal verschillende gezinnen gezien met kinderen die te kampen hebben met een (kans op) taalachterstand. En allemaal zijn het gezinnen die heel graag hard willen werken om deze achterstand op te halen, zodat hun kind of kinderen weer gewoon mee kunnen doen op school of ergens anders”, vertelt de student.
In haar jeugd heeft taal altijd een belangrijke rol gespeeld. “Zo speelden wij veel spelletjes thuis en werden er veel liedjes gezongen. Daarnaast ben ik heel veel voorgelezen. Via deze wegen is het plezier voor taal en lezen bij mij door de jaren heen enorm gegroeid. Dit is ook wat ik mee wil geven aan de gezinnen waar ik langs kom. Het plezier om, op verschillende manieren met taal bezig te zijn”, vervolgt Annabel.
Wil je de show een keer live bijwonen? Je bent elke woensdagavond van harte welkom! Graag zien we je vanaf 18:00 uur in de Centrale Bibliotheek op de 1steverdieping (de jongerenvloer). Check ons Facebookevents en zet je zelf op aanwezig. See you then!
Header photo by Fabiola Peñalba on Unsplash