SO5EO3 Vooroordelen over jonge moeders

Het zijn niet alleen de troostende woorden of bezorgde blikken waar alleenstaande jonge moeders mee te maken krijgen. Zo kampen jonge moeders vandaag de dag nog altijd met vooroordelen als: ‘Jonge moeders zijn onverantwoordelijk of daar zal wel niks van terecht komen.’ Vooroordelen die jij en ik misschien ook ooit gedacht hebben, totdat het jezelf overkomt.

Aantal alleenstaande jonge moeders daalt

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal tienermoeders in 2021 in een periode van 10 jaar gehalveerd! Dit betekent dat jong moederschap steeds minder vaak voorkomt in Nederland. We zien het ook om ons heen gebeuren. Vroeger was het namelijk heel normaal als je rond je twintigste je eerste kindje kreeg. Vandaag de dag vinden we dat wel erg jong. Uit een onderzoek van antropoloog en genderwetenschapper Marijke Siekers blijkt zelfs dat vrouwen in Nederland gemiddeld rond de 30 jaar hun eerste kindje krijgen. “Als je heel vroeg kinderen krijgt, ‘moet’ je daarvoor verantwoording afleggen”, stelt Siekers.

Beeld van jong moederschap

Het is niet gek dat we als samenleving geen realistisch beeld hebben van jong moederschap als dit steeds minder vaak voorkomt. We komen er in onze eigen omgeving namelijk minder mee in aanraking, en onszelf gaat het echt niet overkomen, toch?

Help, ik ben zwanger!

Hannah Vuurst had haar toekomst als jong meisje ook anders voorgesteld. Zij werd op haar zeventiende onverwachts zwanger van een dochtertje, wat resulteerde in een periode van veel zorg, verdriet en twijfel. Alsof die periode nog niet heftig genoeg was, werd Hannah ook nog eens geconfronteerd met tientallen vooroordelen.

Samen met Hannah spreken we in deze aflevering over alle vooroordelen waar ze mee te maken heeft gehad en natuurlijk ook hoe ze hiermee om is gegaan. De aflevering is te beluisteren via de bekende podcast platformen zoals Spotify!

Share
Voor en door Meiden