Chicks and the City in Vers Beton: ‘Je stem kunnen laten horen is wat jonge meiden nodig hebben’

Zoetjes aan beginnen de radiochicks lokale celebrities te worden! Na een interview in de Havenloods, verschijnen de meiden en vaste host Natasja Morales ook in een artikel van Fay van der Wall voor Vers Beton.

Schrijfster Fay bracht een paar weken geleden samen met fotografe Katarina Jazbec een bezoek aan onze nieuwe studio op de jongerenvloer van de Bibliotheek Rotterdam. Te gast waren superdudes Rob Freijssen en Davidson Rodrigues. Samen met hen spraken wij over de toekomst van mobiele journalistiek.

“Waar laat je je spullen, waar is het toilet, wat is het juiste wifiwachtwoord, staat die stoel daar goed?” In haar artikel omschrijft Faye goed onze gedachtespinsels tijdens de eerste twee shows. Het was even wennen, maar inmiddels hebben we onze draai gevonden op de jongerenvloer!  

Natasja vertelt in het artikel onder andere over de overstap van Rijnmond naar de Bibliotheek Rotterdam. En uiteraard over het project Chicks and the City. Want hoe is nou eigenlijk het idee voor het project en de show ontstaan?

Natasja Morales, beeld: Katarina Jazbec

“Ik kwam erachter dat er eigenlijk heel weinig gedaan werd voor meiden. Een praatclubje op vrijdagmiddag met koekjes en thee, dat was er. Praten snapte ik wel, maar waarom moest dat zo knullig en vrijblijvend? Samen met mijn eigen interesse in de media kwam daar het idee voor een radioprogramma voor en door meiden uit rollen”, legt Natasja uit aan Faye. Zij bedacht het project toen zij nog jongerenwerker was.

Wat wil zij met meidenradio teweegbrengen? “Ik heb zelf een moeilijke jeugd gehad. Er zijn zoveel meiden die in een vergelijkbare situatie opgroeien, om wat voor reden dan ook. In een stad als Rotterdam is dat helaas geen uitzondering. Voor die meiden wilde ik iets betekenen. Het belangrijkste uitgangspunt voor wat ik doe is, dan ook de vraag: wat had ik zelf nodig gehad op die leeftijd? En dat is je stem kunnen laten horen, succesmomenten ervaren, op een veilige manier je verhaal kwijt kunnen, ergens bij horen, en iets doen waar je blij van wordt. Ik kan de problemen die de meiden soms hebben niet voor ze oplossen, maar ik kan er wel voor zorgen dat ze er beter mee om kunnen gaan”.

De meiden leren natuurlijk hartstikke veel bij Chicks and the City over media, en hoe je jezelf presenteert. Maar wat leert Natasja van de meiden? “Ik weet ondertussen dingen die ik me niet voor had kunnen stellen. Laatst kwamen ze met een term, toen het over vriendjes en liefde ging, dat er iemand gebabytrapt was. Dat is dus als een meisje zwanger wordt, zodat haar vriendje bij haar moet blijven. Dat was gelijk een onderwerp voor in het programma”.

Naast Natasja kwamen ook de meiden aan het woord. Wat hadden de chicks Suzanne, Loes en Ashanti te zeggen:

Beeld: Katarina Jazbec

Suzanne (28), rechts: “De gasten zijn vaak contacten die de meiden opdoen via stages of die ze online tegengekomen zijn en gaaf vinden. Door mee te werken aan dit programma ontmoeten ze veel nieuwe mensen. Dat doet wel iets met je, daar kan je veel van leren.”

Loes (18), links: “We willen maatschappelijke problemen bespreekbaar maken in onze eigen woorden en met onze eigen creativiteit. Dat zijn soms onderwerpen die we niet overal makkelijk kunnen uiten.”

Ashanti (24), links: “Van mezelf ben ik verlegen, maar door het contact met de andere meiden en omgaan met de gasten ben ik veel opener geworden. Meedoen is niet vrijblijvend, je krijgt een grote verantwoordelijkheid namelijk. Je moet op elkaar kunnen rekenen.”

Beeld: Katarina Jazbec

Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Lees het volledige artikel terug op de website van Vers Beton!

Er zijn quotes en korte fragmenten uit de tekst van Fay van der Wall gebruikt. 
Fotografie: Katarina Jazbec

Share
Voor en door Meiden