Van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2020 vindt het International Film Festival Rotterdam (IFFR) weer plaats. Chicks and the City was aanwezig bij de officiële persdag. Deze dag werden de films onthuld die tijdens de 49e editie van het festival vertoond zullen worden, wij geven je enkele tips!
Drama Girl
In Drama Girl speelt Twintiger Leyla de hoofdrol. Al is ‘speelt’ misschien niet de juiste benaming. Leyla is namelijk geen actrice.
Regisseur, Vincent Boy Kars, laat Leyla een aantal cruciale scènes uit haar eigen echte leven naspelen.
Denk aan een moment in beeld gebracht waarbij je aan de keukentafel een serieus gesprek hebt met je moeder. Alleen je moeder is opeens niet je echte moeder maar actrice Elsie de Brouw. Je vader wordt gespeeld door Pierre Bokma en ook je vriend is verruild voor een acteur.
Het ziet er net zo gek uit als het klinkt.
De regisseur ontleedt haar echte leven, vergroot drama, dwingt reflectie af, herhaalt, creëert, prikt en onderzoekt. “Kan drama ons helpen om onszelf en de wereld beter te begrijpen?”, vraagt Kars zich af.
Deze unieke benadering zorgt ervoor dat we niet zomaar een label op het type film kunnen plakken. Het is geen gewone documentaire en ook ‘speelfilm’ volstaat niet. Het lijkt een unieke combinatie van die twee. Welke naam je het ook geeft, wij zijn in elk geval enthousiast. Gaat dat zien!
Mosquito
Ook mochten we de openingsfilm Mosquito bekijken. Het verhaal neemt ons mee terug naar Mozambique in 1917, waar de jonge soldaat Zacarias getroffen wordt door malaria.
Wat volgt is een eenzame reis, als een koortsdroom. Door eenzaamheid, honger, uitputting en de effecten van malaria wordt de verwarring steeds groter. Wat is echt en wat is een hallucinatie? We verklappen verder niet te veel, ga de openingsfilm zelf bekijken!
Girl Power met Lydia Lunch
Als we nog een echte girl-power movie aan mogen dragen dan is het Lydia Lunch, the war is never over.
Lydia Lunch, icoon van de New-Yorkse No Wave-beweging uit de jaren zeventig, strijdt al decennialang voor het recht van vrouwen om net zo hard ‘fuck you’ te mogen zeggen als welke man dan ook. De zangeres, spoken word-artiest, schrijfster en actrice heeft zich nooit de mond laten snoeren en is dat ook op haar zestigste niet van plan. Nog altijd overweldigt ze haar publiek met haar confronterende, opzwepende stijl en rauwe, uit het hart gegrepen teksten.
In de documentaire Lydia Lunch – The War Is Never Over brengt generatiegenoot en mede-underground-heldin Beth B een passend eerbetoon aan een onvermoeibare, strijdbare en humoristische vrouw, die al vroeg haar demonen te lijf moest gaan. Als beschadigde zestienjarige arriveerde Lunch in New York, waar ze de band Teenage Jesus and the Jerks oprichtte. In haar spoken word-stuk Daddy Dearest maakte ze in 1984 haar jeugdtrauma’s openbaar, en riep ze op de cirkel van geweld en misbruik te doorbreken – een boodschap die onverminderd actueel is.
Programma
Er gaan dit jaar weer zo veel toffe films vertoond worden. Onze tip neem het programma rustig door en kies een paar films uit waarvan jij denkt dat ze de moeite waard zijn.
Oproep aan jonge filmmakers
Tot slot willen we je deze oproep aan jonge filmmakers niet onthouden! Ben jij tussen de 15 en 24 jaar en wil jij je verder verdiepen in het filmmaken? Geef je dan nu op! Je krijgt de kans om te werken met internationale vooruitstrevende makers. Als je wordt geselecteerd ontvang je een festivalpas en krijg je tussen 23 januari en 2 februari 2020 les van grote makers als regisseur Jenn Nkiru (Beyonce’s & JayZ’s ‘Apeshit’) en Production designer Laurie Faggioni (Dave Chapelle’s ‘Block Party’).
Wat moet je doen om kans te maken?
Stuur een filmpje (gemaakt met je mobiel) van max 1 minuut naar education@iffr.com, waarin je jezelf voorstelt en vertelt wat je leuk vindt aan films en/of filmmaken en wat je lievelingsfilm en/of lievelingsvideoclip en/of lievelingsvlog is. Het is niet nodig om al veel ervaring te hebben met het maken van film. Wat wel gevraagd wordt is een positieve en open houding (er wordt veel samengewerkt), de wil en mogelijkheid om tijdens IFFR (na schooltijd) aanwezig te zijn en een grote nieuwsgierigheid naar film(maken). Uit de inzendingen zal er een selectie gemaakt worden van 12 jongeren.