‘Verbreek de Stilte’, het nieuwe jongerenproject van Chicks And The City, startte afgelopen donderdag tijdens een bezoek aan de musical BONI in het Oude Luxor Theater in Rotterdam. De musical vertelt het mythische levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij en ongelijke behandeling in Suriname. Met ‘Verbreek de Stilte’ onderzoeken de jongeren van Chicks And The City wat het koloniale verleden en het slavernijverleden van Rotterdam betekent voor hun leefwereld vandaag de dag. Hoe werkt de geschiedenis door in het heden?
Het project bestaat uit verschillende workshops waarbij de jongeren steeds een thema gelinkt aan het slavernijverleden gaan onderzoeken. De focus ligt op de eigen familiegeschiedenis. Zijn er op basis van je achternaam mogelijke sporen van een eigen familiegeschiedenis in de context van het slavernijverleden in Rotterdam te vinden? Een duik in de stukken bij het Stadsarchief Rotterdam zal hier antwoord op geven. Andere thema’s die (mogelijk) aan bod komen zijn de veelkleurige stad, cultural appropriation vs cultural appreciation en vormen van verzet toen en nu.
Projectleider Shearey Pinas omschrijft: Ik zie het als een bijzonder, persoonlijk en noodzakelijk project waardoor we onze omgeving, maar ook onszelf nog beter leren kennen. Ik hoop dat de meiden hierdoor dichter bij hunzelf zullen staan en kracht halen uit wie ze zijn.
Chicks And The City is maker van mediaformats zoals de Chicks And The City Podcast en de Chicks On Screen televisie-afleveringen. Ook voor Verbreek de Stilte zullen de jongeren van Chicks And The City aan de slag gaan met verschillende mediaproducties. Zo wordt er onder andere een Vidcast (video-podcast) geproduceerd en een Manifest geschreven. Eerder maakte Chicks And The City al een Manifest tegen Racisme, en een Manifest tegen Grensoverschrijdend Gedrag. Door middel van verschillende mediaproducties blijft het thema niet alleen bij de jongeren zelf maar kan het ook aan een breder publiek worden aangeboden.
Voor dit project worden de handen ineengeslagen met welzijnspartner Dona Daria. Dona Daria, centrum voor Emancipatie, Participatie en Sociale inclusie, verzorgt binnen Rotterdam verschillende projecten. Vanuit haar visie is iedereen een verrijking voor de Rotterdamse samenleving, ongeacht iemands herkomst, religie, gender, sekse, seksuele geaardheid.
Doe mee!
Ben jij een chick tussen de 15 en 25 jaar oud en lijkt het je leuk om mee te doen aan dit project? Meld je dan aan door ons een DM te sturen via Instagram