Podcast: Play in new window | Download (Duration: 36:39 — 84.0MB) | Embed
Subscribe: Spotify | TuneIn | RSS | More
Lachgas was ooit een ‘onschuldige’ partydrug. De laatste tijd is het een gigantische rage. Wanneer je op straat loopt vliegen de ampullen je om de oren. Waarom is lachgas opeens zo populair? Wat doet de drug precies en wat zijn de effecten bij veelvuldig gebruik? Daarover praten we in deze podcast met lachgas-expert Laura Nijkamp van het Trimbos-Instituut.
Update: In december 2019 is besloten dat Lachgas een softdrug wordt. Het Algemeen Dagblad meldt dat het kabinet Lachgas onder de Opiumwet zal plaatsen. Dit betekent dat het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. Lees hier meer over het besluit!
De verkoop van lachgas heeft een enorme vlucht genomen sinds het middel onder de Warenwet valt, en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Lachgas mag door bedrijven dan ook legaal verkocht worden. Ook zie je steeds vaker mensen die lachgas ballonnen op straat verkopen zoals bij schoolpleinen of tijdens evenementen zoals Koningsdag.
Lachgas wordt meestal gebruikt door het in een ballon te spuiten en daarna het gas uit de ballon in te ademen. Daar word je ‘high’ van. Deze kortdurende roes wordt meestal als prettig ervaren. Is lachgas gewoon alleen maar leuk? Nee. Als je op internet leest over de gevaren dan lees je verschillende verhalen. Veelal gaat het over hersenschade maar ook onvruchtbaarheid en verlamming worden soms genoemd.
Wij zijn benieuwd naar de feiten en fabels rondom Lachgas en praten hierover met lachgas-expert Laura Nijkamp van het Trimbos-Instituut. Laura schreef eerder het essay: “Lachgas: Van zorgen naar acties Een handreiking voor gemeenten, handhavers en preventieprofessionals in de aanpak van de verkoop en het gebruik van lachgas”.
“Ik ben zeer geïnteresseerd in de verhalen achter thema’s. Met als droom grote thema’s begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Wat drijft mensen? En hoe beïnvloedt dit wat ze doen? Daarom ben ik naast mijn werk bij het Trimbos-instituut actief als auteur en blogger over onderwerpen gerelateerd aan mijn achtergrond.”, aldus Laura.
De chicks die mee presenteerden zijn Cheyenne en Lorainne. Ook zij zien om zich heen veel lachgas gebruik. Wil jij ook voor eens en voor altijd weten hoe het nu zit met lachgas? Beluister dan deze podcast!
Je bent elke woensdagavond van harte welkom om de podcast en talkshow bij te wonen. Graag zien we je vanaf 18:00u in de Centrale Bibliotheek Rotterdam op de 1e verdieping (de jongerenvloer). De podcast is vanaf vrijdag te beluisteren via onze website en via spotify, iTunes en Tunein!
Wil je meer lezen over lachgas? Check dan de lachgas factsheet van het Trimbos-Instituut.