S01E31 Sint Pauluskerk helpt Rotterdamse daklozen

Tussen 2009 en 2016 is het aantal daklozen in Nederland met maar liefst 60% gestegen: van 17.800 naar 30.500. Rotterdam telt naar schatting zeker 4000 daklozen. En zo’n 130 mensen slapen in de stad op straat. Hoe bizar is dat! Dominee Couvée van de Pauluskerk in Rotterdam zet zich al jaren met hart en ziel in voor deze vaak vergeten doelgroep.

Tweede Rotterdamse Daklozendag

Op maandag 16 september organiseerde dominee Couvée de tweede editie van de Rotterdamse Daklozendag. Met behulp van dit event wil hij mensen bij elkaar brengen en meer bewustheid creëren voor de daklozenproblematiek in Rotterdam. Onderzoekers, dienstverleners en (ex-) daklozen deelden hun verhalen en ervaringen. Zo was fotograaf Patrick van der Jagt (ook bekend als Caveman010) aanwezig. Hij presenteerde zijn nieuwe fotoserie. Voor deze serie legde hij de plaatsen waar hij vroeger op straat sliep vast. Lees hier meer. 

Onzichtbare groep

In een artikel van het Algemeen Dagblad staat dat Rotterdammers minder vaak een dakloze op straat zien dan drie jaar geleden. Dit blijkt uit een recente enquête van Maurice de Hond. Drie jaar geleden zei 18 procent dagelijks een dakloze te zien. Nu is dat 10 procent. Terwijl het aantal daklozen juist in de afgelopen jaren flink is toegenomen (bron: Algemeen Dagblad). Maar waarom zien we hen dan niet meer?

Die onzichtbaarheid komt volgens medewerkers van de Pauluskerk omdat het beeld van ‘de klassieke zwerver’ is veranderd. Veel mensen denken aan iemand die er onverzorgd uitziet en op blote voeten loopt. “Maar zulke daklozen zie je gewoon veel minder. Een deel van de huidige daklozen is wat wordt genoemd ‘economisch dakloos’ en zij hebben vaak nog wel een plek of contact waar ze hun kleren mogen wassen en onder de douche kunnen stappen. Je ziet dus niet direct aan hen dat ze dakloos zijn” (bron: Algemeen Dagblad).  

Wat doet de Pauluskerk?

“Helpen waar geen helper is”, zo luidt het motto van de Pauluskerk. De kerk komt op voor alle mensen in Rotterdam en omgeving die het economisch, sociaal en spiritueel simpelweg niet redden zonder hulp. Het werk dat zij verrichten is gebaseerd op drie pijlers: ‘helpen waar geen helper is’, ’bouwen aan waardigheid’ en ‘de geloofsgemeenschap’. 

Daarnaast heeft de Pauluskerk ook een medische dienst en vluchtelingenspreekuur. Ook kun je bij hen terecht voor juridische bijstand en maatschappelijk werk. En is er onder andere een kledingwinkel, een fietsenwerkplaats en een lunchroom. Door deze diensten aan te bieden, is de Pauluskerk een vangnet voor de mensen die steun en hulp het allerhardst nodig hebben!

Dankzij de grote betrokkenheid van ruim tweehonderd vrijwilligers en de steun van vele andere Rotterdammers kan de Pauluskerk zich blijven inzetten voor kwetsbare en onzichtbare groepen. 

Woensdag 9 oktober vertelde dominee Couvée ons meer over deze vergeten groep. Wie zijn ze? Hoe ziet hun leven eruit? En wat doet de kerk voor deze doelgroep? Het antwoord op deze vragen en meer hoor je in deze podcast!

Foto header: Jon Tyson via Unsplash

Share
Voor en door Meiden