Podcast: Play in new window | Download (Duration: 51:25 — 70.7MB) | Embed
Subscribe: Spotify | TuneIn | RSS | More
“Als je rouwt, voel je dat je leeft”, schrijft Ameline Ansu in haar boek Van harte gecondoleerd; over rouwen zonder zwart randje. In haar twintiger jaren verloor zij haar beide ouders en merkte dat er vrij weinig aandacht is voor jongvolwassenen van wie de vader of moeder overlijdt. “Zelf had ik destijds graag een niet al te deprimerend boek over rouw willen lezen dat aansloot op mijn belevingswereld. Omdat dat er niet was, schrijf ik het nu zelf,” schrijft zij in de introductie van haar boek. Haar missie is om het rouwproces en de dood beter bespreekbaar te maken in Nederland. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.
De Rotterdamse Ameline Ansu (33) groeide op in Kralingen de Esch en woont nu in Delfshaven. Ze heeft journalistiek (Utrecht) en Sociologie (VU Amsterdam) gestudeerd. Momenteel werkt Ameline als adviseur bij het Ministerie van Justitie. Begin dit jaar bracht zij haar eerste boek ‘Van harte gecondoleerd’ uit. Dit boek richt zich voornamelijk op rouwverwerking voor jongeren en jongvolwassenen. “Het overlijden van mijn eigen ouders op mijn 23ste en 27ste jaar was aanleiding om te schrijven voor jongvolwassenen zonder al te deprimerende toon,” vertelt ze.
Een jaar lang sprak zij non-stop met mannen en vrouwen die net zoals haar te jong boven de kist van één of beide ouders hebben gestaan. Ouders die zijn overleden vanwege een (erfelijke) ziekte, zelfdoding of door een ongeval. “Sindsdien weet ik: wij zijn overal en hoewel elk verhaal en elke behoefte anders is, zijn er veel overeenkomsten en kunnen we elkaar veel tips geven,” schrijft ze in haar boek.
“Wat opviel tijdens het vooronderzoek is dat veelal werd gezegd: het verdriet heb ik een plek kunnen geven, maar mijn omgeving is zo krampachtig”
Ameline Ansu
Het eindresultaat is een boek wat leest als een keukentafelgesprek waarbij ervaringen, anekdotes en tips worden gedeeld. Het doel van het boek is (h)erkenning voor nabestaanden en een handreiking aan omstanders. “Wat opviel tijdens het vooronderzoek is dat veelal werd gezegd: het verdriet heb ik een plek kunnen geven, maar mijn omgeving is zo krampachtig”, schrijft Ameline. Des te meer reden om de dood en rouwen bespreekbaar te maken in Nederland!
Van harte gecondoleerd…bijzondere titel…
Wist je dat ‘Van harte gecondoleerd’ officieel een gewone Nederlandse zin is? Dat vertelt Ameline in de introductie van haar boek. “De enige keer dat ik het iemand hoorde zeggen was tijdens een condoleance, door de dame voor mij. Ze ging gepaard met een ferme handdruk zo het hele familierijtje af, en ik dacht: dat mens spoort niet,” vertelt de schrijfster. Maar blijkbaar had ze het mis! “Het internet zegt dat je met deze zin iemand recht vanuit het hart wilt condoleren- en daar is natuurlijk niks mis mee. Al staat er ook overal in koeienletters bij dat je deze zin toch het beste kunt vermijden, omdat we ‘van harte’ associëren met iets vrolijks,” vervolgt ze.
De podcast
Van harte gecondoleerd is een verzameling verhalen van mensen van wie op relatief jonge leeftijd de vader, moeder of allebei de ouders zijn overleden. In deze nieuwe podcast aflevering vertelt Ameline ons over de impact van het verlies van een dierbare en geeft zij rouwtips. Deze tips zijn niet alleen geschikt voor als jezelf iemand hebt verloren, maar ook als je een goede vriend hebt die een dierbare heeft verloren en je hen wilt steunen.
Kijk elke woensdag tussen 18:00 en 19:00 uur live mee op onze Facebookpagina. De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren op onze website of via Spotify, Apple Podcasts en Tunein!
Fotograaf: Bente Maria Hilkens