Discriminatie is een zeer controversieel onderwerp in Nederland. Het lijkt wel decennia geleden dat we sinterklaas konden vieren zonder zwarte pieten discussie, maar daar tegenover is de gay pride een inmiddels bij velen geliefd evenement, terwijl daar vroeger veel minder acceptatie voor was. Tegenwoordig is daar een nieuw onderwerp bij gekomen. Wat is transgender zijn en vinden wij dit als nuchtere Nederlanders normaal? Past dit wel in ons denkbeeld? Ondanks dat we vooruitstrevend zijn over andere LGBTQ discussies blijven we op andere vlakken hangen. Hoe kunnen we dit verklaren?
Wij, de chicks van de uitzending van 7 maart, bespraken dit met transvrouw Fiona en Gert-Jan van Humanitas (voorheen hangout 010).
Fiona (20 jaar): ” Ik identificeer me als deel van de LGBTQIA+ gemeenschap en ik ben een transvrouw (transmeisje, idk). Een aantal jaar geleden kwam ik uit de kast, kreeg ik hormonen en intussen gaat het een stuk beter met me. In september wil ik weer gaan studeren en sinds kort ben ik vrijwilliger bij de Hang-Out 010.
Gert-Jan is beleidsadviseur LGHBTI+ van Stichting Humanitas. Hij is oprichter van The Hang-Out, waar hij verschillende awards voor heeft gewonnen. Per 1 januari is The Hang-Out 010 een project van Humanitas net als LHBTI+ specifieke hulpverlening, roze salons voor de roze ouderen en het Transgenderkoor 010.
Wij stelden onze open mindset op de proef en vroegen waarom er eigenlijk behoefte is voor een specifieke hangout en of we echt wel zo tolerant zijn in het dagelijks leven.
Woensdag 7 maart waren Fiona en Gert-Jan bij ons te gast. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!
Wil je meer lezen over dit onderwerp. Eerder publiceerden wij een blog op coming out day en schreef onze HuiscolumnNicht Mels een column genaamd homo.
Deze show werd mede mogelijk gemaakt door de meiden van het Zadkine college na een aantal Chicks And The City workshops die zij hebben gevolgd.